Безплатна доставка

При поръчка над 240 лв.

Връщане на продукти

14 дни право на връщане.

Проверка на пратката

Проверка преди заплащане.

Плащане при доставка

Лесно и удобно!

HID лампиФилтрирай по категория

Покажи:
Ред:

E-osvetlenie ви предлага и висококачествени HID лампи на изгодни цени. Много по-различни като технология и приложение от лампите, превърнали се в стандарт в съвременното осветление, те също са удачен и ефективен източник на светлина. Заедно с лампите от различните разновидности, можете да закупите и нужното за тяхната работа управление – дросели.

Характеристики и приложение

Това, което наричаме HID лампа е лампа, базирана на газов разряд с висок интензитет (high intensity discharge). Лампите от тази разновидност използват дъга, преминаваща между два електрода в тръба под налягане. При подаване на електрически ток, се предизвиква изпаряване на специфични метални добавки. При този процес се отделя голямо количество светлина.

Важна особеност тук е наличието на баласт. Електрическото напрежение преминава първо през баласта, а след това в приспособлението, което държи HID лампата. Стартерът в баласта осигурява първоначалното високо напрежение, нужно за стартиране на крушката. След като навлезе в основата (цокъла) на лампата, електричеството се влива в запечатаната стъклена обвивка (дъгова тръба).

Тръбата съдържа газ и метални соли. Газът е необходим, защото има способността да се активира от първоначалната искра. След като се запали, той нагрява и изпарява металните соли. При този процес се образува подвижна плазма, която по същество представлява химическо горене, при което се произвежда изкуствена светлина.

Светлината е изключително ярка и силна. Мощта на светене позволява на този вид лампи да светят на изключително дълго разстояние. Именно заради голямата си мощ на светене, HID лампите имат специфично приложение. Те не са подходящи за домашно осветление, но от години се използват на места с повишени светлинни нужди – стадиони, паркове, бензиностанции, търговски обекти и за улично осветление.

Не можем да пренебрегнем и някои недостатъци на въпросния вид електрически лампи, един от които е енергийната им ефективност. Факт е, че LED и луминисцентните светлоизточници са много по-икономичен вариант. Освен това те променят цвета си с течение на времето, придобивайки розов, зелен или лилав нюанс. Макар да имат заложен живот от 20 000 часа, светлинната им мощност намалява след около 10 000 часа работа.