ᐉ Натриеви лампи, натриева лампа за растения — E-Osvetlenie


Ред:Наред с пълната гама осветителни тела, тук в e-osvetlenie. eu, ви предлагаме и широк спектър от висококачествени натриеви лампи на изгодна цена. Поддържаме в наличност и лампите от серията Green Power, които са най-доброто решение за изкуствено осветление в растениевъдството. Можете да ги изберете с подходящ за вашите нужди цокъл – Е27, Е40 и RX7s.

Характеристики

Характерна особеност на всяка натриева лампа, е ниският индекс на цветопредаването в сравнение с другите видове източници на светлина. Тя принадлежи към групата на газоразрядните лампи, но различното е, че в състава си има натрий във възбудено състояние, който осигурява светлина при характерна дължина на вълната от около 589 nm.

Натриевите лампи се делят на две разновидности – с ниско и високо налягане. Този раздел на нашия онлайн магазин представя втората разновидност, която е с по-широк светлинен спектър от другата, макар и с все още недостатъчно висок индекс на цветопредаване от стандартните светлоизточници.

Приложението им е концентрирано изцяло в индустрията, като най-често натриеви лампи се използват при отглеждане на растения. Лампите от типа газоразрядни имат изключителна мощност на светене – около 100 лумена на ват. По тази причина се използват за осветяване на големи по площ открити пространства – производствени и складови бази, паркинги и пътни отсечки. Моделите с мощност 100W са с ефективност до 150 лумена на ват.

Съдържанието на живак в газовия състав е закономерност при въпросния светлинен източник. Дъговата тръба се прави от прозрачен алуминиев оксид, заради високата химическа реактивност на натриевата дъга под високо налягане. Затова се използва ксенон с ниско налягане, който да послужи като стартерен газ.

Ксенонът се използва поради една негова специфична особеност – най-ниска топлопроводимост и най-нисък йонизационен потенциал сред всички стабилни благородни газове. Като такъв, той не възпрепятства химичните реакции по време на работа на лампата. Благодарение на него се понижават топлинните загуби и се осигурява бърз старт на лампата.

Натриевите лампи с високо налягане, поради монохроматичната си жълта светлина възпрепятстват цветното виждане през нощта. Макар днес да се произвеждат вариации с цветова температура от 2700К и индекс на цветопредаване 85, с което се доближават до цвета на стандартната крушка, те не могат да се използват за основно осветление. Влагането им цели единствено да се добави естетичен ефект.

Лампите от типа натриеви не се славят с изключително дълъг работен живот. Те се отличават с цикличност, причинена от загубата на натрий в дъгата. С времето поддържащото напрежение в дъгата се покачва до степен, в която се прехвърля максималното напрежение на електрическия баласт. В резултат лампата се изключва след известен период на светене.

Виж още...


© 2014-2024 www.e-osvetlenie.eu Всички права запазени. Онлайн магазин от StanCart