Халогенни лампи и крушкиРед:С богат асортимент от осветителни тела и електрически лампи, онлайн магазин E-osvetlenie е най-подходящото място за покупка на всичко необходимо за осветлението във вашия дом, офис или търговско помещение. Предлагаме и богат асортимент от халогенни крушки за дома, отличаващи се с високо качество и стилен дизайн.

Характеристики и предимства

Използването на халогенни лампи в бита не е широко разпространено. Тази технология е по-често използвана в индустрията и в автомобилната светлинна инсталация, заради подобрената си сила на светене. В жилищния интериор халогените се използват предимно като декоративно, акцентиращо осветление под формата на вградени малки лампички – луни.

Това, което отличава една халогенна крушка от обикновената, е специфичният газов състав на балона. Тук отново имаме нагряваща се жичка, но стъкленият балон е изпълнен с инертен газ, позволяващ нагряване на жичката до много по-висока температура. По този начин лампата отделя многократно по-силна светлина. Газът в халогенната крушка е с по-високо налягане (7-8 атм.).

Наименованието, под което можете също да срещнете стандартната халогенна лампа е „кварцова”. Стъклената ѝ колба е направена от разтопен кварц, силикатно стъкло или алуминосиликат. Стъклото е много по-здраво и плътно, за да може да се поддържа високо налягане и висока температура на нагряване.

Употребата на led и халогенни крушки има своите предимства. Те светят по-силно от обикновените при еднакъв разход на електрическа енергия, което ги прави по-икономичен вариант за осветление. Същевременно имат по-дълъг работен живот. Поради наличието на бром покритие от вътрешната част на балона, се елиминира проблемът с потъмняването на стъклото с времето.

Подобрената по отношение на разход и период на употреба халогенна крушка, е по-скоро промишлен стандарт за работни помещения и филмово/телевизионно осветление, заради компактните ѝ размери и по-високо светлоотдаване. Макар и бавно заменяни от бялата LED матрица, миниатюрните HID и флуоресцентни лампи, с повишената ефективност на халогените с над 30 лумена на ват може да промени спада в продажбите в бъдеще.

Предимствата на използващите стандартен цокъл халогенни крушки Е27 включват:

  • По-компактно и по-леко тяло;
  • Ниски разходи за производство;
  • Не използват живак като флуоресцентните и други живачни лампи;
  • По-добра цветова температура (2800-3400 Келвина). Светлината им е по-близка до слънчевата светлина, спрямо по-оранжевата на стандартния волфрамов модел;
  • Незабавно достигане до максимална яркост, без нужда от време за подгряване;
  • Подлежи на димиране – регулиране силата на светене.

Халогените обаче имат и редица недостатъци, свързани предимно с безопасността при употреба. Развивайки изключително високи температури в процес на работа, те могат да причинят тежки изгаряния при докосване на стъкления балон. Лампите от този вид са свръхчувствителни към мазнините, отделяни на повърхността на човешката кожа.

Ако докоснете крушката с голи ръце, оставената мазнина ще се нагрее и създаде дисбаланс в структурата на стъклото, който пък ще доведе до неговото напукване и счупване. В случай че това се случи в процес на работа, е възможна мини експлозия, от която малки парчета горещо стъкло ще се пръснат в различни посоки.

В автомобилната осветителна система се използват слаботокови халогенни крушки 12V. Такива могат да се интегрират и в домашната осветителна инсталация, но за целта е необходимо да се осигури контролер на напрежението, който да преобразува тока от 220V на 12V.

Интересен е и видът на цокъла при този светлоизточник. Металната основа, посредством която лампата се захранва от електрическата мрежа варира в широки граници. Цоклите на крушките се изработват в голямо разнообразие, с цел да станат използваеми в различни приложения. На пазара ще срещнете халогенни крушки G9 с по-специфична (дву-иглена) форма на цокъла.

Цокълът на халогенна крушка G9 принадлежи към дву-пиновия стандарт. Това е фиксиран цокъл с няколко вида и размери пинове, изобретен от Реджиналд Фесенден през 1893г. Буквата G в случая идва от Glass (стъкло), а цифрата показва разстоянието между двата пина – 9мм. С такъв цокъл са халогените, работещи на 120V и 220V напрежение.

Виж още...


© 2014-2019 www.e-osvetlenie.eu † Всички права запазени. Онлайн магазин от StanCart