ᐉ Гъвкави LED ленти — E-Osvetlenie


Ред:Наред с богата гама осветителни тела, тук в онлайн магазин e-osvetlenie. eu, ви предлагаме и оптимален избор от гъвкави led ленти. Заедно с лентата с желаните параметри, от този раздел можете да закупите и нужните ви допълнителни технически компоненти за нейната работа – контролери, усилватели, трансформатори и конектори.

С какво се отличават?

LED лентите вече не са нещо уникално и недостъпно. С тях е възможно да се реализират множество идеи за интериорно осветление, а също и да се осветят открити пространства като фасади на сгради, витрини на магазини и т.н. В домашния интериор се използват най-често за осветяване на функционалните зони в кухни и представителни помещения – работни кухненски плотове, кухненски острови и бар плотове.

Светодиодната лента, представена в тази категория представлява гъвкава платка, върху която са разположени светодиоди и резистори. Лентите се различават основно по вида на светодиодите използвани от тях. На пазара днес ще срещнете две основни разновидности, обозначени с абревиатурата SMD, последвана от цифри 3528 и 5050.

SMD означава повърхностно монтиращо се устройство. Накратко името обяснява как светодиодите се прикрепват към основата, а именно – монтират се на повърхността на интериорните елементи посредством специални профили за лед ленти или директно със залепване с помощта на подходяща за съответното приложение свързваща субстанция/монтажен силикон.

Цифрите също представляват интерес. Те показват размера на светодиодите. Например 3528 обозначава светодиоди с размер 3.5мм х 2.8мм, а с 5050 се обозначава квадратният диод с размер 5мм х 5мм. Светодиодът, използван в една лента е малък източник на светлина, във вътрешността на който има от един до три кристала.

Светлинният поток на диод с един кристал е от 3 до 6 лумена, докато при диодите с 3 кристала потокът на светлината достига от 13 до 16 лумена. Кристалите могат да бъдат монохромни (едноцветни) и многоцветни – RGB. Цветната лед лента съдържа три различни цвята – червено, зелено и синьо, откъдето идва наименованието на въпросната разновидност – Red, Green, Blue.

Гъвкавите led ленти се различават и по своето приложение. В зависимост от това къде ще бъдат използвани, те могат да имат и съответната степен на защита срещу влага и прах. Лед ленти, предназначени за открити пространства и мокри помещения имат цифрено-буквени обозначения, например IP20. IP означава Ingress Protection (защита от проникване), а цифрата сочи степента. Колкото по-висока е тя, толкова по висока е защитата на осветителя.

Когато избирате гъвкави LED ленти, обърнете внимание на цветната температура, показваща цвета на светлината. Монохромните разновидности също имат цвят на светене. Той може да бъде топла или студена бяла светлина. Изберете модел спрямо това как ще използвате лентата – като източник на светлина в комбинация с други осветителни тела или като акцентиращо/фоново осветление.

Виж още...


© 2014-2024 www.e-osvetlenie.eu Всички права запазени. Онлайн магазин от StanCart