ᐉ Електрически крушки и лампи с нажежаема жичка — E-Osvetlenie


Ред:Макар и все по-често избягвани, заради по-високия разход на електричество, обикновените електрически крушки с нажежаема жичка все още предизвикват интерес у много купувачи. Причината? Многократно по-ниската им цена. От e-osvetlenie. eu можете да се снабдите и с този източник на изкуствена светлина. Предлагаме го в максимално разнообразие и с високо качество.

Характеристики и предимства

Добре познатата ни лампа с нажежаема жичка е първият електрически източник на изкуствена светлина, чрез който електрическата енергия се преобразува в светлинна. В първоначалния си (не особено рентабилен вид) лампата е представлява изпълнен с въздух стъклен балон, в който са запоени два дебели медни проводника, свързани с въглена тръбичка. Периодът им на светене е бил едва около половин час.

Съвременната разновидност на този вариант, е всъщност доусъвършенствана версия, при която въздухът от балона е изтеглен до образуването на среда, позната като вакуум. Едва ли има човек, който да не знае, че електрическите крушки с нажежаема жичка са изобретени от Томас Едисон. Това случва три години по-късно – през 1875г.

Принципът на работа на ел крушките е следният: За да светят, те използват ефекта на нагряване на проводник (волфрамова сплав) с високо съпротивление посредством електрически ток. За да се получи светлинно лъчение във видимия спектър, е необходимо температурата да се повиши до няколко хиляди градуса.

Основен недостатък на крушките с нажежаема жичка, е загубата на използвана електрическа енергия в процес на топлоотдаване и топлопроводимост. Факт е, че много малка част от светлината, излъчвана от тях е във видимия за човешкото око спектър. По-голямата част са инфрачервени лъчи, които не можем да видим с просто око.

В условия на вакуум крушката е работила само в началото. Тя е имала един сериозен недостатък – поради изпарение на метала във вакуум средата, спиралата бързо е изтънявала и причинявала потъмняване на стъкления балон. За да се избегне този процес, балонът е запълван с благороден газ (Аргон), и така се удължил животът на светлоизточника. Вакуумирани балони се използват и днес, но само при крушки с много малка мощност.

Вид на цокъла

Лампата в класическия ѝ вариант се състои от три компонента – стъклена колба, проводници и цокъл. Цокълът представлява метална основа с винтова резба, посредством която тялото на светещото устройство се свързва с източника на електрическа енергия. Той служи и за поддържане на тялото на лампата в осветителното тяло.

Когато купувате крушките, първото, което трябва да съобразите е видът на цокъла. Класическата форма на цоклите е добре позната на масовия потребител, така че нуждата от специфичното обозначение на практика отпада. Въпреки това, то заслужава да му обърнем нужното внимание.

Цокълът на обикновената лампа е изобретен от Томас Едисон, поради което и до днес е познат като цокъл с Едисонова резба. Стандартното обозначение на резбата включва буква Е, последвана от число, което показва външния диаметър на резбата в милиметри. Най-разпространен в Европа е цокъл Е 27, наличен при лампите със стандартна форма и големина на балона.

Болшинството осветителни тела, предлагани на пазара, са съвместими с тази разновидност. Следващи по честотата на използване са по-малките лампи, при които цоклите се обозначават с Е14. Най-често ще ги срещнем в осветлението на хладилниците, както и в малки нощни лампи и някои видове полилеи.

Интересен е капацитетът на мощност на класическите светлоизточници. Стандартните модели са с мощност от 25 до 100W. Колкото по-голяма е мощността, толкова по-голяма е и силата им на светене. Съществуват и лампи със специално приложение, чиято мощност е по-висока от 100W. Предвид факта, че около 95% от консумираната енергия се отделя като топлина, и едва 5% под формата на светлина, възниква въпросът за полезното действие на класическия вид ел крушки.

Днес се предлагат много по-икономични като консумация и многократно по-ефективни в светенето разработки, но това, което продължава да кара хората да купуват и използват крушки с нажежаема жичка, са изключително ниските им цени. Обикновените модели струват стотинки, докато крушките, базирани на нови технологии все още се предлагат на цени от 3 до 15лв.

Виж още...


© 2014-2024 www.e-osvetlenie.eu Всички права запазени. Онлайн магазин от StanCart